Asiakaspalvelu 0600 303131, puhelun hinta 1,25e/puhelu + 1,51e/min
  
Laskun maksaminen luotolla kannattaa joskus

Laskun maksu luotolla

Laskujen maksaminen luotolla on yleensä kannattavaa vain pakottavassa tilanteessa, mutta silloinkin on hyvä huomioida muutama seikka. Toisaalta ostoksien tekeminen luottokortilla voi olla järkevääkin, esimerkiksi verkkokaupassa tai ulkomailla. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä kannattaa huomioida, ennen luoton käyttämistä laskujen maksuun ja milloin luottokortilla maksaminen kannattaa.

Sisältö:

Kertaluotto vai luottokortti
Kannattaako laskun maksu luotolla?
Milloin kannattaa maksaa luottokortilla
Milloin ei kannata käyttää luottokorttia
Muista ainakin nämä luotolla maksamisesta

Kertaluotto vai luottokortti

Luottokortti voi ensimmäisenä tuntua houkuttelevammalta ajatukselta, sillä kertaluotto saattaa kuulostaa kalliimmalta ratkaisulta. Tämä ei aina pidä paikkaansa, sillä netistä haettavien pienten lainojen korot eivät ole tänä päivänä samalla tasolla kuin vuosia sitten.

Joissain tilanteissa kertaluonteisen luoton hakeminen netistä voi olla jopa kannattavampaa, sillä usein luottokortin koroton maksuaika ei päde laskua maksaessa tai luotontarjoaja veloittaa maksusta erillisen palvelumaksun. Luottokortin käytöstä ei myöskään usein kerry bonusta laskun maksusta. Luottoja ja luottokortteja kannattaakin aina vertailla, sekä selvittää mitä kuluja laskun maksamisesta luotolla aiheutuu.

Luottokortti on monessa tilanteessa hyvä apuväline ja sitä tarvitaan luoton lisäksi esimerkiksi matkustaessa tai auton vuokrauksessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että luottokortin hakeminen ja sen saaminen voi kestää useita viikkoja. Kertaluottoa voidaan hakea netistä ja saada lainaa verkkopankkitunnuksilla tilille jopa saman päivän aikana.

Luottokortin ja kertaluoton välillä ei voida yksinkertaisesti sanoa kumpi on parempi ratkaisu. Molempia vaihtoehtoja kannattaa vertailla ja tehdä paras ratkaisu omaan tilanteeseen.

Kannattaako laskun maksu luotolla?

Kun lasku maksetaan luotolla, tulee siihen hieman lisäkuluja, sillä luottoyhtiö veloittaa maksun tekemisestä palvelumaksun ja joissain tapauksissa lisäksi koron. Maksaja joutuu siis loppupeleissä maksamaan laskusta suuremman summan, kuin alkuperäisessä laskussa. Toisaalta luotolla maksaminen voi olla ainut vaihtoehto, kun tilillä ei ole rahaa.

Laskun maksaminen luotolla voi kuitenkin olla parempi vaihtoehto, kuin laskun maksamatta jättäminen, jolloin eräpäivän jälkeen lasku kerää viivästyskorkoa ja mahdollisista maksumuistutuksista tulee lisäkuluja.

  • Älä maksa laskuja automaattisesti luotolla korottoman maksuajan tai bonuspisteiden toivossa. Useimpien luottoyhtiöiden 30–60 päivän koroton maksuaika ja bonukset koskevat vain kortilla tehtyjä ostoksia.
  • Selviä mitä luottokorttisi veloittaa laskun maksamisesta luotolla. Tyypillisesti veloitus on 2–3 % prosenttia laskun summasta tai muutaman euron palvelumaksu tai näiden yhdistelmä. Joillain luottokorteilla laskun maksusta voidaan pyytää jopa 20 euron palvelumaksu, jolloin netistä haettava kertaluotto voi olla jopa edullisempi vaihtoehto, kuin luottokortti.

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla

Vaikka laskujen maksaminen ei useimmissa tapauksissa ole kannattavaa luotolla, on kuitenkin ostoksia, joissa on jopa järkevämpää käyttää luottoa. Kun teet ostoksia luottokortilla, saat maksuista kortin ehtojen mukaan esimerkiksi bonuksia, ostoturvan ja jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa. Esimerkiksi seuraavissa tapauksissa luottokortin käyttöä ei kannata arkailla:

1. Netissä maksaminen

Luottokortilla kannattaa maksaa kaikki nettiostokset, sillä se tuo lisäturva tilanteissa, joissa ostos ei saavu koskaan perille tai se on viallinen. Jos tuotteen myyjä tai palveluntarjoaja ei suostu korvaamaan ostosta, voit viimekädessä saada korvauksen luottokorttiyhtiöltä.

2. Ulkomailla reissatessa

Ulkomailla luottokortin käyttäminen on kannattavaa useasta syystä. Esimerkiksi autovuokraamot vaativat usein luottokorttia, jotta luotolta voidaan tehdä varaus, jolla varmistetaan auton omavastuu. Myös monet hotellit pyytävät luottokorttia sisäänkirjautumisen yhteydessä takeeksi kuluille, joita aiheutuu esimerkiksi hotellin palveluista tai mahdollisesta vahingontuottamisesta.

Turistit ovat usein myös taskuvarkaiden kohteita, ja luottokortti ei houkuttele taskuvarkaita samalla tavalla kuin käteinen. Jos luottokortti kuitenkin katoaa ja ilmoitat sen heti varastetuksi, korvaa luottokorttiyhtiö väärinkäytön.

3. Kalliit hankinnat

Arvokkaammat ostokset kannattaa ostaa luottokortilla monestakin syystä. Luottokortilla tehdyt ostokset kerryttävät usein bonuspisteitä, joka on tietty prosentuaalinen osuus ostoksen hinnasta. Näin ollen kalliimmasta ostoksesta kerryttää helposti ison kasan bonuksia.

Useat luottokortit tarjoavat ostoksille myös maksuttoman vakuutuksen kortilla maksetuille tuotteille. Jos kallis puhelin tai uuden karhea televisio hajoaa, voit saada korvauksen luottokorttiyhtiöltä.

4. Matkat ja lentoliput

Pakettimatkojen ja lentolippujen ostaminen kannattaa tehdä luottokortilla, sillä niissä voi olla kyse suuristakin summista ja tänä päivänä alalla tapahtuvat konkurssit ovat yleisiä. Matkat myös usein varataan reilusti etukäteen ennen reissuun lähtöä, joten ikinä ei voi ennustaa mitä matka- tai lentoyhtiölle tapahtuu tässä ajassa. Konkurssin sattuessa luottokorttiyhtiö korvaa menetetyn matkan sinulle.

5. Kaikkien arjen ostoksien keskittäminen

Jos haluaa kerryttää luottokortin bonuksia, on mahdollista myös keskittää kaikki ostokset luottokortille. Pienistä puroista kertyy iso virta ja bonuksilla voi vuodessa maksaa osan esimerkiksi vakuutusmaksuista tai tienata jopa ulkomaanmatkan, riippuen siitä mihin kyseisen luottokortin bonuksia voi hyödyntää.

Jos keskittää kaikki ostokset luottokortille, on oman taloudenhallinnan syytä olla kunnossa ja tehdä maksusuunnitelma. Jos luottokortin käyttäminen ei tunnu omaan talouteesi tai rahankäyttötapaasi sopivalta, voi kertaluontoinen pienlaina olla parempi ratkaisu. Näin otat lainan vain juuri tarvitsemaasi asiaan, eikä luottoa tule käytettyä liian tiheästi.

Milloin ei kannata käyttää luottokorttia

Luottokortti on monesti oiva apuri, mutta joissain tilanteissa on parempi valita toinen maksutapa, jotta vältetään turhat lisäkulut tai mahdollinen luottokorttitietojen varastaminen.

1. Laskujen maksamiseen

Laskujen maksaminen luotokortilla ei kannata, mikäli se ei ole aivan välttämätöntä. Luottokortin koroton maksuaika ei yleensä päde laskuihin, eikä bonuksia kerry samalla tavalla kuin kortin käyttämisestä ostoksiin. Laskun maksusta myös veloitetaan tyypillisesti lisäveloitus, joka voi olla esimerkiksi kiinteä palkkio tai prosentuaalinen osuus laskun summasta.

2. Epäillyttävissä tilanteissa ulkomailla

Luottokortin käyttäminen kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa on hyvin turvallista Suomessa, mutta ulkomailla kannattaa olla tarkkaavaisempi. Vaikka luottokortin käyttäminen on matkustaessa suositeltavaa, kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä luottokorttivarkaudet ovat yleisiä rikoksia monissa matkakohteissa.

Luottokortin tiedot ovat yllättävän helppo varastaa ja magneettijuovan kopiointi onnistuu nopeasti tiskin takana tai takahuoneessa. Jos liike tai ravintola tuntuu epämääräiseltä, kannattaa valita käteinen kortin sijasta.

3. Rahasiirtoihin ja käteisen nostamiseen

Rahansiirto tai käteisen nostaminen luottokortilla voi olla houkuttelevaa, jos oma tili on tyhjä. Tätä kannattaa kuitenkin välttää, jos mahdollista. Tyypillisesti luottokorteilta tehdyistä rahansiirroista ja käteisen nostamisesta veloitetaan lisämaksu, joka voi olla kiinteä eromääräinen kulu, prosentuaalinen osuus summasta tai näiden yhdistelmä.

4. Epäluotettavissa verkkokaupoissa

Verkkohuijaukset ja luottokorttitietojen kalastelu ovat yleistyneet viime vuosina räjähdysmäisesti, eikä ole epätavallista, että luottokorttitietoja varastetaan tekaistuilla verkkokaupoilla. Nämä huijausyrityksessä perustetut verkkokaupat voivat ensi silmäyksellä vaikuttaa hyvinkin luotettavilta ja huijauksen tunnistaminen voi olla haastavaa.

Mikäli verkkokauppa tai -palvelu tuntuu epäilyttävältä, kannattaa valita jokin toinen maksutapa. Vaikka luottokorttiyhtiö korvaisikin kortin tietojen varastamisen, aiheuttaa se paljon vaivaa ja uuden luottokortin saaminen voi kestää viikkoja.

5. Ilman suunnitelmaa takaisinmaksusta

Yleensä luottokortti hankitaan, jotta voidaan tehdä kalliimpia ostoksia kuin sillä hetkellä on varaa. Tämä onkin luottokortin päätarkoitus, mutta luottoa ei kannata suin päin käyttää ilman takaisinmaksusuunnitelmaa. Älä tukeudu vain luottokorttisi minimilyhennykseen, sillä vain sitä maksamalla luotolle voi kertyä ajan myötä korkea hinta. Luottokortin vastuullinen käyttö tarkoittaa sitä, että jo ostohetkellä tekee maksusuunnitelman siitä, kuinka velan maksaa takaisin.

Muista ainakin nämä luotolla maksamisesta

  • Luottokortilla maksaessa voi saada rajoitetun ajan korotonta maksuaikaa, mutta tämä ei aina päde rahasiirroissa, laskujen maksussa tai käteisen nostossa. Ota siis selvää mitä luottokorttisi käyttö kustantaa eri tilanteissa.
  • Luottojen ja luottokorttien hintoja kannattaa vertailla ja muistaa tarkastaa mistä kulut muodostuvat. Vertailukelpoisin tunnusluku on todellinen vuosikorko, joka pitää sisällään kaikki luoton kustannukset.
  • Valitse tilanteeseen ja maksukäyttäytymiseesi sopivin luotto, sekä tee maksusuunnitelma takaisinmaksusta ennen luoton käyttöä olipa kyseessä kertaluotto tai luottokortti.
1.7.2020