03 3399 3600 (vain pvm)
 asiakaspalvelu@suomilimiitti.fi
Kirjaudu
« Takaisin

Limiittilainojen ja pikavippien korkokatto tulee muuttumaan 2019

Limiittilainojen ja pikavippien korkokatto tulee muuttumaan 2019

Uusi korkolaki astuu voimaan syksyllä ja lain mukanaan tuoma korkokatto vaikuttaa tarjolla oleviin kuluttajaluottoihin sekä niiden saatavuuteen. Uuden korkolain myötä pikavippien, limiittilainojen ja kulutusluottojen korkokatto tulee olemaan 20%. Korkokatolla halutaan varmistaa se, että kaikkien luotonantajien on varmistettava entistä tarkemmin lainaa hakevan takaisinmaksukyky. Muutoksen myötä korkokulut tippuvat, mutta samalla lainat karkaavat saavuttamattomiin osalle kuluttajista.

Nykyinen vuonna 2013 voimaan tullut korkolaki on mahdollistanut kuluttajille euromääräisesti isommat limiittilainat, jotka tulivat edellisen lakimuutoksen myötä muutaman satasen pikavippien eli kertaluottojen rinnalle. Limiittituotteet tuotiin markkinoille pääasiassa sen takia, että korkokatto asetettiin koskemaan alle 2000 euron lainoja. Pikavipit ovat yleensä muutaman sadan euron kertaluottoja, kun taas limiittituotteissa on mahdollista hakea itselleen limiittiä, josta voi tehdä rajan puitteissa nostoja oman tarpeen mukaan. 

Vakuudettomat pikavipit, limiittilainat ja kulutusluotot ovat tuoneet lainat yhä useampien kuluttajien saataville. Korkeampi korkotaso on mahdollistanut sen, että luotonantajien on ollut mahdollista ottaa isompia riskejä luottotappioista, mikäli asiakas ei maksa lainasummaa takaisin.

Nopeasti myönnettäviin korkeakorkoisempiin luottoihin ovat yllättävissä rahantarpeissa turvautuneet niin erittäin hyvin ansaitsevat kuin keskituloisetkin. Asiakaskuntaa yhdistävä tekijä on se, että heillä ei ole ollut taloudessaan puskuria yllättävien menojen kattamiseen. Tällöin on turvauduttu luottoon. Tarvittavaa lainaa ei välttämättä ole myönnetty omasta pankista, jolla on pidemmältä ajalta tietoa hakijan taloudellisesta tilanteesta ja rahankäyttöhistoriasta.

Vakuudettomat kulutusluotot, pikavipit ja limiittilainat tarjoavat nopean avun rahoitukseen ja niitä on hyödynnetty myös silloin kun on tullut isompi hankinta tarpeelliseksi ennen seuraavaa tilipäivää. Uusi korkokatto tulee muuttamaan tuotevalikoimaa, ja tiukentamaan huomattavasti luottojen myöntöpolitiikkaa. Näin ollen kaikkien ei enää ole mahdollista saada lainoja.


Korkokattolain keskeiset muutokset

Pikavippejä koskevaa lainsäädäntöä on muutettu useaan kertaan. Uuden korkokattolain tarkoituksena on hillitä kotitalouksien velkaantumista korkokatolla sekä muiden kulujen rajoittamisella. Korkotason tippuessa on kaikkien luotonantajien arvioitava huomattavasti tarkemmin kenelle luottoa voi myöntää. Onkin todennäköistä, että yllättävänkin isolle osalle kuluttajista ei luottoja enää pystytä myöntämään.

Työn alla oleva positiivinen luottorekisteri helpottaisi luotonantajien päätöksentekoa lainan myöntämisessä ja erityisesti takaisinmaksukyvyn varmistamisessa, mutta rekisterin saaminen käyttöön vie vielä vuosia. Positiivisella luottorekisterillä tarkoitetaan tietokantaa, josta luotonantajat näkevät reaaliaikaisesti hakijan lainamäärät sekä tulotiedot. Tätä tietoa ei vielä ole luotonantajien saatavilla, ja tämä vaikeuttaa huomattavasti maksukyvyn arviointia. Tämän vuoksi vakuudettoman lainan saaminen on lakimuutoksen jälkeen entistä tiukemmassa.


Korkokattolaki astuu voimaan 1.9.2019, sen myötä astuvat seuraavat muutokset voimaan:

- pikavippien, kulutusluottojen ja limiittilainojen vuotuinen nimelliskorkokatto tulee olemaan 20%, tällä hetkellä korkokatto on alle 2000 euron luotoissa 50%

- luottojen muiden kulujen katoksi tulee 150 euroa, jonka tulee kattaa kaikki ottamiseen ja maksamiseen liittyvät kulut


Suomilimiitin limiittilainaa myönnetään uusille asiakkaille nostokuluitta 2000 euroa. Lainalaskurilla voit tarkastaa helposti lainan kokonaiskulut eri summille sekä laina-ajoille. Suomilimiitistä ei veloiteta tilin avausmaksua tai hoitopalkkiota.

Joustoa tähän päivään ja huomiseen tarjoaa Suomilimiitti – helppo ja nopea tililuotto käytössäsi kun tarvitset rahoitusta elämän muuttuviin tilanteisiin.