03 3399 3600 (vain pvm)
 asiakaspalvelu@suomilimiitti.fi
Kirjaudu
« Takaisin

Puhu rahasta – ainakin jos sen kanssa on ongelmia

Puhu rahasta – ainakin jos sen kanssa on ongelmia

Rahasta puhuminen ei ole suomalaisille luontaista ja esimerkiksi palkoista keskustelu on ollut pitkään tabu. Toki verotietojen julkaisuiden yhteydessä muiden ansioiden tirkistely on sallittua ja jopa suotavaa. Raha-asiat koetaan hyvin Suomessa erittäin yksityisiksi asioiksi, joista ei puhuta edes lähipiirissä. Rahasta helposti vaietaan myös silloin, kun sitä on riittävästi. Tällöin pyritään välttämään sitä, ettei vain koettaisi rahankäyttöä pröystäilynä. Keskustelu voisi usein olla paljon parempi vaihtoehto kuin vaikeneminen, etenkin jos rahaa ei ole riittävästi.

Rahan puute koetaan monesti noloksi, siitä saatetaan potea jopa syyllisyyden tai epäonnistumisen tunnetta. Häveliäisyyttä aiheuttaa myös se, että tienaa enemmän kuin muut tai se, että ei osaa käyttää rahaa fiksusti. Olemme hyviä keksimään syitä sille, miksi rahasta ei pitäisi keskustella.

Vuoden vaihtuessa on tapana tehdä lupauksia, joiden tarkoituksena on parantaa jotain elämän osa-aluetta. Mitäpä jos ainakin oman talouden sisällä lupaisit keskustella avoimesti rahasta? Keskustelemalla voit välttää turhia riitoja ja ongelmatilanteita, joita huoli raha-asioista aiheuttaa. Puhumalla voi lisätä ymmärrystä tilanteeseen niin oman talouden kuin muun lähipiirin kesken.

Puhuminen onkin kultaa

Rahasta puhuminen on suomalaisille haastava paikka ja vaikeimmaksi puhumisen kokevat juuri ne, joilla on ongelmia rahan kanssa. Tänä päivänä taloudellinen tilanne voi muuttua yllättäenkin ja puhuminen on tällöin erityisen tärkeää. Ongelman kanssa ei kannata jäädä murehtimaan itsekseen, sillä ratkaisuhenkisellä keskustelulla voi ratkaisu ongelmaan löytyä helpostikin.

Mikäli talous on kuralla ja esimerkiksi laskujen maksaminen tuottaa haasteita, voi laskun maksuaikatauluista hyvinkin neuvotella niin myyjän, rahoituspalvelun, pankin kuin ulosottomiehenkin kanssa. Tilannetta ei kannata turhaan nolostella, edellä mainitut tahot arvostavat sitä, että yrität ratkaista ongelman. Voit jopa säästyä siltä, että saat häiriömerkinnän luottotietoihisi, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Keskustelemalla voi hyvinkin löytää uusia näkökulmia ongelman ratkaisemiseksi, jolloin vaikenemisen sijaan puhuminen on kultaa. Keskustelua voi laajentaa myös oman talouden ulkopuolelle, silloin voi löytää uusia vinkkejä ystäviltä esimerkiksi säästämiseen tai sijoittamiseen.  

Menoista säästöjä

Tulot saattavat olla oman vaikutuskehän ulkopuolella, mutta menoja suurin osa pystyy säätelemään. Menoista kannattaakin keskustella, turhista menoista kertyneet summat kannattaa mieluummin laittaa vaikka pahan päivän varalle säästöön. Vuosien mittaan on esimerkiksi voinut kertyä kuukausilaskutusta palveluista tai tuotteista, jotka eivät enää ole tarpeen. Säästäminen ei tällöin vaikuta arkeen laisinkaan.

Samassa taloudessa asuvien kannattaa ottaa säästämisestä mieluummin yhteinen projekti kuin riidanaihe. Hyvä keino on siirtää jokaisesta tilistä summa säästöön, säännöllisen siirron avulla ajan myötä kertymään varoja pahan päivän varalle. Pienikin summa kuukaudessa auttaa kerryttämään puskurirahastoa tarpeellisia hankintoja varten tai vaikka kaveriporukan yhteisten matkaunelman toteuttamiseksi. Ennen pitkää voi huomata, että säästäminen tuottaa yhtä paljon iloa kuin materialismionni. Ei ne tulot vaan ne menot – tutussa suomalaisessa sanonnassa piilee vinha totuuden siemen.  

Puhe siihen mistä on puute

Rahasta ei kannata vaieta, etenkään jos se on ongelma. Niinkin arkisesta asiasta kuin rahasta tai sen puutteesta pitää voida puhua, vaikka puheeksi ottaminen ahdistaisikin. Keskustelemalla ollaan aina askel lähempänä ongelman ratkaisua ja voit saada vinkkejä lähipiiristä siihen, miten he ovat saman ongelman selättäneet. Rahapulaan on tarjolla tänä päivänä valtava määrä ratkaisuja, yllättävätkin rahapulat voi ratkaista helposti ja nopeasti.

Mikäli keskustelu raha-asioista ei ole tällä hetkellä omassa lähipiirissä tapana, kannattaa miettiä olisiko tässä hyvä yhteinen uusi käytäntö.  

Joustoa tähän päivään ja huomiseen tarjoaa Suomilimiitti – helppo ja nopea tililuotto käytössäsi kun tarvitset rahoitusta elämän muuttuviin tilanteisiin.